תפוציפס
גרסת טיוטה
זוהי גרסת טיוטה של הערך. ערך זה נמצא בתהליכי עריכה על ידי אבי.
כאן יש לכתוב תיאור כללי קצר של האתר
תעודת זהות
- נבנה/נוצר בשנת:
- נפתח לקהל בשנת:
- שעות פתיחה:
- עלות כניסה:חטיף תפוחי אדמה (גם: צ'יפס, מאנגלית) הוא חטיף מלוח העשוי מתפוחי אדמה.
תוכן עניינים
1 היסטוריה
2 חטיפי תפוחי האדמה בישראל
3 קישורים חיצוניים
4 הערות שוליים
היסטוריה
המתכון הוותיק ביותר לחטיף הצ'יפס נמצא בספר המתכונים של ויליאם קיצ'ינר (William Kitchiner) "The Cook's Oracle" משנת 1817. ספר זה היה רב מכר באנגליה ובעקבותיו הפך הצ'יפס לחטיף פופולרי עוד בימים אלה.
ישנה אגדה אורבנית המייחסת את המצאת הצ'יפס לג'ורג' קראם (שף) (George Crum), השף של מסעדת "מון לייק לודג'" (Moon's Lake House) בסרטוגה ספרינגס בניו יורק. ב-24 באוגוסט 1853, לאחר שלקוח התלונן שוב ושוב שתפוחי האדמה אינם פריכים ועבים ותפלים מדי (לפי אחת הגרסאות, הלקוח היה קורנליוס ואנדרבילט), החליט קראם להמליח ולפרוס אותם דק ככל האפשר, עד שלא ניתן יהיה לאכול אותם במזלג. לאחר שקיבל תגובות חיוביות, נוספה המנה לתפריט המסעדה בשם "צ'יפס סרטוגה". קראם היה אפרו-אמריקאי ולכן לא התאפשר לו לרשום את המצאתו כפטנט רשום בארצות הברית באותה תקופה. לפי גרסה אחרת, שנתמכת על ידי המוזיאון המקומי, הצ'יפס הומצא לאחר שאחותו של קראם פרסה תפוח אדמה דק מדי וחלק ממנו נפל בטעות לתוך השמן החם; קראם התרשם מהתוצאה והחליט להגיש את הצ'יפס במסעדה. על אף הפופולריות של הסיפור, היסטוריונים מאמינים כי מדובר בקמפיין שיווקי של קראם, ולא בסיפור אמיתי.
בשנת 1920 החל החטיף להתפשט בכל רחבי ארצות הברית עם הולדת המכשיר לייצור צ'יפס שפיתח היזם הרמן ליי.[1] בהתחלה הוא נמכר בקופסאות פח, אך הרצועות בתחתית הפכו תפלים ושמנוניים מדי. לורה סקודר (Laura Scudder) המציאה בשנת 1926 את השקית האטומה על ידי חיבור של שני ניירות שעווה, המאפשר לשמור על טריות החטיפים עד לפתיחתו במועד המצוין.[2] המצאת הצלופן האיצה את הפיכת החטיף למוצר תעשייתי המוני.
כיום ארוז החטיף בשקיות פלסטיק שאליהן מוחדר גז חנקן לפני האיטום על מנת להאריך את חיי המדף ולהגנה מפני ריסוק. בסוף שנות ה-70 החלו להימכר בארצות הברית חטיפי פרינגלס, העשויים מקמח תפוחי אדמה וידועים בשל אריזתם הייחודית.
חטיפי תפוחי האדמה בישראל
שוק חטיפי תפוחי האדמה מוערך בכ-250 מיליון ש"ח בשנה, והמאבק על נתחי שוק בתחום זה בישראל הוא בעיקר בין החברות עלית לאסם. על פי נתוני חברת אסם, "תפוצ'יפס" של עלית תופס נתח שוק של 62 אחוזים, "צ'יפסי" - עונות ביקור:
- רמת קושי:
- נגישות לנכים:
דרכי הגעה לאתר
- הגעה ברכב:
- הגעה בתחבורה ציבורית:
- הגעה רגלית:
תיאור האתר
- כאן אפשר להכניס פרטים המתארים את האתר - מה רואים בו?
- כאן אפשר להכניס פרטים המתארים את האתר - מה כיף לעשות בו?
- כאן אפשר להכניס פרטים המתארים את האתר - מה מעניין ומיוחד בו?
סיפור הקמת האתר
- הקמת האתר
- המקימים
- הסיבה להקמה
- תהליך ההקמה
- המימון
המלצה על האתר
כאן אפשר להכניס המלצה לביקור באתר