פרארי
פרארי .S.P.A. (באיטלקית: .Ferrari.S.P.A) היא יצרנית מכוניות ספורט ומכוניות מרוץ, שבסיסה במרנלו במחוז מודנה באמיליה-רומאניה שבצפון איטליה[1]. פרארי היא חברה ציבורית שמניותיה נסחרות בבורסה איטליאנה. היא הוקמה בשנת 1939 על ידי אנצו פרארי, מתוך קבוצת המרוצים של אלפא רומיאו. בתחילה החברה נקראה סקודריה פרארי (לפני הקמתה בשנת 1939) ויצרה מכוניות מרוץ בלבד ושימשה כקבוצת המרוצים של אלפא רומיאו, לאחר מכן שמה של פרארי שונה לאאוטו אביו קוסטרוזיוני ותחת השם הזה הציגה מכונית אחת, אאוטו אביו קוסטרוזיוני 815, לאחר מכן שמה שונה לפרארי .S.P.A ובשנת 1947 הציגה את המכונית הראשונה שלה תחת השם פרארי לאחר מכן שינה אנצו את שם החברה ל-.SEFAC S.p.A ראשי התיבות של (Società Esercizio Fabbriche Automobili e Corse) ובשנת 1989 חזר שמה להיות פרארי.S.P.A[2].
לפני הקמת פרארי, אנצו ייצר רק מכוניות מרוץ, משנת 1947 השנה שבה הוקמה פרארי היא החלה גם לייצר מכוניות ספורט. על פרארי עברו שנים קשות בעיקר במימון ובכלכלה שלה. שנות ה-60 היו השנים המוצלחות של פרארי, כאשר בסוף שנת 1961 בעקבות סכסוכים בחברה פיטר אנצו חלק ממנהלי החברה דבר שכמעט גרם לסגירתה. לאחר מכן הצטרפו לחברה מהנדס מומחה ומעצב מחברה אשר ידועה בעיצובה המיוחדים, שני אלה הרימו את החברה ושיפרו את רכביה.
בשנת 1969 רכשה קבוצת פיאט קרייזלר (FCA) 50% מהחברה ובשנת 1988 הגדילה את חלקה ל-90%[3]. באוקטובר 2014 הודיעה קבוצת FCA כי בכוונתה להפריד את פרארי מ-FCA, נכון להודעה ה-FCA שלטה ב-90% מפרארי[4]. באוקטובר 2015 החלה פרארי בתהליך הפרדות מפיאט, במסגרת התהליך הוקמה חברת פרארי אן. וי (Ferrari N.V.) כחברת החזקות המנהלת את פעילות הקבוצה[5]. במסגרת תהליך ההפרדות הנפיקה פיאט 10% ממניותיה בבורסה בניו יורק[6].
בתחילת מרץ 2020 בעקבות התפשטות נגיף הקורונה, הפסיקה החברה את ייצור המכוניות עד לסוף מרץ[7], והחלה לייצר מכונות הנשמה שמיועדות לבתי החולים באיטליה[8][9], שנפגעה קשה מהנגיף.
קבוצת המרוצים של פרארי היא קבוצת המרוצים הוותיקה והמעוטרת ביותר בתולדות הפורמולה 1. עד לאמצע שנות השבעים השתתפה הקבוצה גם באליפות העולם למכוניות ספורט וזכתה ב-12 תוארי אליפות.
נכון ל-2021, פרארי היא יצרנית הרכב העשירית בגודלה לפי שווי שוק, עם 52.21 מיליארד דולר[10].
לפרארי מפעל הרכבה אחד הנמצא בסמוך למטה ולמוזיאון.