מה משפיע על החלומות ומאיפה התוכן שלהם?
אחד מהנושאים הכי מסתוריים ומרתקים לאורך ההיסטוריה הוא החלומות שאנו חולמים. כבר בסיפורי התנ"ך תוארו חלומות יוסף כעוצמתיים ומלאי משמעות, אולם השאלה מה משפיע על החלומות שלנו הנה בגדר תעלומה. עם זאת, קיימות סברות שונות בנושא ואף נערכו מחקרים שונים, שביקשו למצוא את הגורמים המשפיעים על תוכן החלומות שלנו. במאמר זה נבחן את שלבי השינה של האדם, באיזה שלב מופיעים החלומות ומה משפיע על התוכן שלהם.
מתי אנו חולמים?
השינה שלנו מתחלקת למחזורי שינה שאורכים בין 90 ל- 110 דקות ומורכבים משני חלקים:
1. שנת non REM - שינה זו מתחלקת לכמה שלבים, שבמהלכם תנועות העיניים ופעילות השרירים פוחתות, חום הגוף יורד, הלב מאט את פעילותו, גלי המוח מאטים את פעילותם וגם קצב הנשימה יורד. במהלך שנת non REM משתחררים בגופנו הורמונים שונים, ביניהם הורמון הגדילה, שחיוני לחידוש תאים ורקמות וגדילה.
2. שנת REM - שינה אשר במהלכה העיניים נעות במהירות קדימה ואחורה מתחת לעפעפיים. שינה זו מכונה גם "שנת החלומות", שכן במהלכה פוקדים אותנו החלומות.
מה משפיע על תוכן החלומות שלנו?
ישנם מספר גורמים שעשויים להשפיע על תוכן החלומות שאנו חולמים. במאמר נעסוק בשישה מהם.
1. תנוחת השינה - תופתעו לגלות שתנוחת השינה שלכם משפיעה על איכות השינה והחלימה. חוקרים מאוניברסיטת שו יאן בהונג קונג מצאו שאנשים שישנים על בטנם חולמים חלומות עוצמתיים ומלאי חיים. פרט לכך, תנוחות שינה מפעילות לחץ על אזורים שונים בגוף, שעשויים להשפיע על מה שאנו חולמים. במחקרים הללו נמצא ששינה על הצד קשורה לחלומות טובים, לעומת שינה על הגב שנקשרה לסיוטי לילה.
2. תזונה - ככל הידוע לנו, למזון חלק חשוב בתהליך המטבוליזם שבגוף האדם, אשר ידועה השפעתו על מצב הרוח. מסיבה זו הגיוני להניח כי לכל מזון שאנו צורכים (או לא צורכים) עשויה להיות השפעה גם על מה שאנו חולמים.
כמו כן, גם תחושת רעב עשויה להשפיע על החלימה, ורמת סוכר נמוכה בדם עלולה לגרום ליקיצות מרובות. הדבר עשוי לגרום לנו לזכור יותר מהחלומות שלנו. בנוסף, הרעב עלול לחדור לתוך החלומות ולגרום לנו לחלום על אוכל.
3. המצב הנפשי - מצבים נפשיים ורגשיים עשויים להשפיע על מה שאנו חולמים. לדוגמה דכדוך ודכאון עלולים להשפיע על הצבעים שמופיעים בחלום, ואילו שמחה ורוגע עשויים לגרום לחלומות נעימים ורגועים יותר.
לעיתים חלום עשוי לחזור על עצמו ולסמל מצב נפשי או רגשי בו מצוי החולם. לדוגמה חלומות חוזרים על תעופה או רדיפה עשויים לסמל חוסר שליטה בתחום מסוים בחיים או תחושה של בריחה ממשהו מסוים.
4. ריחות וצלילים - המוח שלנו קולט כל צליל וצליל בסביבת השינה שלנו וגורם להם להיות חלק מהחלומות שלנו. זה אומר שאנו עשויים לשמוע בחלומותיכם צלילים מהעולם האמתי כמו צלצול של טלפון, טפטוף של מים וכדומה.
מומחים לשינה מדווחים כי מטופלים שהאזינו למוזיקה לפני השינה סיפרו על חלומות שמערבים צלילים מוזיקליים. חוקרים גרמנים בבית חולים אוניברסיטאי שנמצא במנהיים חשפו את הנחקרים שלהם לריחות שונים. כאשר הנחקרים התעוררו, הם דיווחו על התחושות שהריחות הללו גרמו להם לחוש. כך לדוגמה, ריח ורדים גרם להם לתחושה נעימה, וריח של ביצים סרוחות גרם להם להרגיש רע, אף על פי שתוכן החלומות לא הושפע מהריחות הללו.
5. שדה מגנטי - תופתעו לגלות שגם השדה המגנטי של כדור הארץ עשוי להשפיע על תוכן החלומות שלנו. מחקרים שבוצעו על ידי פסיכולוג אוסטרלי בשם דארן ליפניקי בין השנים 1990 ל- 1997 הוכיחו כי פעילות גיאומגנטית נמוכה מגבירה את ייצור המלטונין בגוף האדם, הידוע גם כהורמון השינה, וכי דווקא בלילות בהם הייתה פעילות נמוכה, אנשים דיווחו על חלומות מוזרים מאוד.
6. סרטים וטלוויזיה - לא מעט אנשים נוהגים לצפות בטלוויזיה לפני השינה. האם ידעתם שזה עשוי להשפיע על החלומות שלנו? צפייה בסרט אימה עלולה לגרום לסיוטים בזמן השינה, ובאופן דומה גם ספר אימה או סיפור מפחיד ששמעתם לפני השינה עלולים לחדור אל עולם החלומות שלכם.
לסיכום, אף על פי שהרבה דברים טרם ידועים למדע, אנו יודעים שהחלומות מופיעים במהלך חלקו השני של מחזור השינה, במהלך שנת REM, ושהגורמים המשפיעים על תוכן החלומות מגוונים, ביניהם תנוחת השינה, התזונה ועוד. ככל הנראה, נושא החלומות ימשיך להעסיק את החוקרים עוד זמן רב. ככל שהמחקר המדעי יתפתח ויעמיק, סביר להניח שמחכות לנו תגליות מפתיעות.